V-ați întrebat la ce ne conectează, de fapt, gadgeturile?

  • By Adriana Nica
  • Mar. 30, 2018

Pornind de la discuția cu ramificații planetare privind datele utilizatorilor, inutil de adăugat că și extrem de aprinsă, am început să mă gândesc mai mult la ce ne contectează, de fapt, aplicațiile de pe gadgeturile noaste?

Dacă întrebi pe cineva câte gadgeturi are, va începe, cel mai probabil, să le numere pornind de la telefon, de fapt, smartphone. Apoi, în funcție de banii pe care și i-a permis să-i cheltuiască pentru a fi conectat la tehnologie, va enumera: laptop, căști, ceas, brățari smart, music player, tv și altele.

Dar există multe alte gadgeturi, pe care nu mulți și le permit, deocamdată, ca de exemplu o rochie smart, creată de Lina Wassong, designer care inovează moda, coase tehnologia în haine la propriu, făcând-o sexy. Mănuși inteligente, rucsaci, veste ori ochelari inteligenți (rivalii prematur decedaților, cred, Google Glass) toate conțin tehnologie care ne ajută să facem lucruri mai rapid sau într-un anumit fel.

Dar, mai întâi, să definim ce este un gadget și vă rog, nu vă duceți la dexonline, pentru că veți fi dezamăgiți. Sunt zeci de definiții valide date de jurnaliști sau bloggeri specializați, toate având cam același nucleu. Am ales una, de pe computerhope.com, care spune că un gadget este un obiect sau accesoriu relativ nou și puțin cunoscut, de obicei scump, care-ți ușurează viața sau face utilizarea unui alt obiect să fie mai plăcută.

Cele mai multe gadgeturi au aplicații care da, ne fac viața mai ușoară, pentru că ne ajută să economism timp (pe care să-l cheltuim tot pe gadgeturi), dar și să ne ofere ideea de control asupra vieții. De exemplu: aflăm știri și ne credem informați, ne simțim distrați de lucrurile amuzante pe care le primim crezând că le-am găsit, ne programăm cantitatea de apă pe care vrem s-o consumăm sau caloriile. Sau câte exerciții să facem. Și la ce intensitate.

Ni se spune cum putem ajunge în aproape orice loc de pe glob, dar și ce putem face acolo.

Mai mult, în cazuri extreme, putem fi salvați datorită unui gadget sau să fim chiar noi salvatorii.

De fapt gadgetul, dacă are aplicații și nu este doar un simplu obiect electronic, reprezintă o conexiune între mai multe informații. În acest schimb, cei mai importanți suntem noi, utilizatorii. Noi indicăm ce ne place sau direct ce facem, cât mâncăm, ce bem, unde suntem, la ce ne uităm, ce citim etc.

Softurile iau aceste informații și le procesează oferindu-ne răspunsuri la întrebări sau direct produse croite pe dorințele noastre.

Am găsit ce căutam sau mi s-a pus sub ochi ce să găsesc?

Totul pare customizat și chiar este, iar noi suntem fericiți că am găsit fix ce aveam nevoie sau ce ne doream. Really? Adică chiar am găsit? Sau ni s-a pus în față? Am ales? Din ce sau din cât? Mai era și altceva pe lângă? Ce am primit din cât? Ce a rămas pe afară?

Nu conotez negativ customizarea unui produs sau a unui serviciu. Nici că informațiile pe care le furnizăm benevol unei companii, nu pot fi folosite pentru a primi produse și servicii care să se potrivească cu stilul nostru. Din perspectivă comercială, e chiar indicat.

Ceea ce mi se pare îngrijorător este că primim toate produsele și toate serviciile bazate pe profilul online creat în urma informațiilor oferite de utilizatori.

Și de aici încep marile întrebări. Nu cred în conspirații internaționale, cum nu cred în interese comune, cred însă în compromisuri pe care oamenii din spatele companiilor le fac pentru a ajunge la profit.

Și încep să mă întreb: sunt eu, ființă umană, redusă la nivelul unui obiect, numit utilizator, căruia companiile care procesează informații cu algoritmi, precum Google și Facebook, îi servesc prin intermediul gadgeturilor, tot ce doresc ele să vândă?

Ai uitat să alergi astăzi, utilizatorule. Hai, că e soare afară! Și ies. Apoi aud în căști muzică de jogging și impulsuri motivaționale: Ai alergat doar 4 km, ești la jumătatea țintei propuse, poți s-o faci, îmi spune vocea aplicației.

După masă, introduc ingredientele sau felurile de mâncare în aplicație și-mi spune că trebuie să mă opresc sau că mai pot mânca ceva ușor.
O alarmă mă anunță că n-am băut suficientă apă.

La finalul zilei mă întreb: oare chiar am nevoie de aceste impulsuri și de sisteme de urmărire ca să fac sport sau să fiu sănătoasă?

De ce ascultăm toți muzică atunci când alergăm? Nu putem să stăm doar cu gândurile noastre jumătate de oră sau o oră? Bine, aici e și un substrat psihologic, dar nu e cazul să divaghez.

De ce atunci când căutăm pe google ceva, rezultatele primite sunt diferite de utilizatorul de lângă noi, care caută tot același lucru? Știu că ni se oferă produse și informații croite pe stilul nostru (aproximat de diverși algoritmi care absorb datele furnizate de noi), dar dacă vreau să accesez informații care nu se pliază pe modul meu de viață sau de gândire, de unde le iau?

E posibil să avem mai mult decât review-uri la gadgeturi și aplicații?

Cât de mult ne-au schimbat viața gadgeturile este subiectul unor filme, al unor seriale, cărți și a sute de articole.

A trăi fără un gadget e ca și cum am trăi fără electricitate. Precum comunitatea Amish.

Ce cred că lipsește încă este educația în privința folosirii gadgeturilor. Informarea. Nu-i destul cu avertismente sau cu inventarierea (cu litere mici-mici) a ingredientelor din componența unui produs. Nu ajunge să înșirăm 13 E-uri și să zicem c-am informat.

Trebuie să devenim capabili să înțelegem informația pe care o primim. Să procesăm cu propriul creier mai mult decât să ne bazăm pe procesările softurilor.

Ar fi oare posibil ca atunci când citim review-urile unor gadgeturi și aplicații, să ni se explice și în ce fel utilizarea lor poate crea dependență sau iluzia că sunt ce ne dorim?

Cum ar fi ca aplicația pe care o folosesc când alerg, să-mi spună prin căști: Utilizatorule, când înțelegi că o viață sănătoasă implică autodisciplină care vine din creierul tău, nu din aplicație, atunci poți să mă dezinstalezi. Până atunci, aleargă când îți spun eu, cât și la viteza pe care ți-o dictez. Până ajungi să înțelegi că ai capacitatea de a gândi și acționa singur, fă ce-ți spun eu.

Read next

Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08
Placeholder

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de ...

Tech Week

22 May 2019, 15:49
Placeholder

Wolf-e în oraș

Tech Week

22 May 2019, 05:47
Placeholder

Asko Group parchează la Bucharest Tech Week cu Ma...

Tech Week

20 May 2019, 14:53
Placeholder

Transformarea HR-ului: inovează atunci când alț...

Tech Week

20 May 2019, 07:14
Placeholder

Mobile Device Management Opens New Roads to the BY...

Tech Week

17 May 2019, 11:08