Imprimarea 3D- Fabricația aditivă
Trăim într-o eră a schimbărilor tehnologice în care imprimarea 3D a devenit rapid un fenomen de amploare la scară globală.
Factorii ce au dus la creșterea popularității acestui nou tip de fabricație cum este imprimarea 3D țin în mare măsură de avantajele tehnologice pe care fabricația aditivă le are.
Ce este fabricația aditivă?
Fabricația aditivă, numită și imprimare 3D, reprezintă procesul de fabricare a obiectelor solide tridimensionale prin alipirea materialelor strat peste strat, pe baza datelor unui model virtual 3D.
În prezent sunt folosite mai multe tehnologii și o gamă foarte largă de materiale pentru realizarea obiectelor, acestea fiind diferite în general în funcție de domeniul în care sunt utilizate.
De asemenea imprimantele sunt disponibile atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru producția industrială.
Printre avantajele pe care le numără acest tip de fabricație, amintim:
Reducerea timpului și a costurilor de fabricare a pieselor, prototipurilor și a ansamblurilor;
Permite o libertate mult mai mare în design;
Utilizatorii au posibilitatea de a construi direct ansambluri funcționale;
Lanț mai scurt de aprovizionare;
Posibilitatea de a construi obiecte cu forme geometrice complexe, etc.
Ca la orice tehnologie aflată în plină dezvoltare, există bineînțeles și o serie de limitări de care utilizatorii ar trebui să țină cont. Cele mai mari provocări în acest moment sunt legate de costurile legate de producția de serie mare, rezistența și durabilitatea obiectelor în cazul multor procedee și de precizia obiectelor. În multe situații calitatea suprafeței și proprietățile mecanice ale pieselor printate sunt inferioare celor obținute prin procedee tradiționale.
Numărul domeniilor în care sunt utilizate imprimantele 3D crește de la an la an, din ce în ce mai multe companii de talie mondială reorientându-se spre fabricarea produselor prin imprimare 3D.
Cele mai importante domenii pe care imprimarea 3D le-a revoluționat ar fi: educație, industria auto, tehnică dentară, medicină, aeronautică, tehnologie spațială, divertisment, artă, arhitectură, modă, industria farmaceutică, industria alimentară, etc.
În industria farmaceutică, imprimarea 3D oferă o nouă perspectivă asupra producerii medicamentelor, acestea putând fi personalizate pentru fiecare pacient în parte în funcție de greutate, indicele de grăsime corporală sau vârstă.
Astfel, pentru copii vor putea fi fabricate medicamente de culori și forme diferite, ceea ce va ușura administrarea lor. Să ne imaginăm cum vor reacționa cei mici la vederea unei pastile care să fie în forma supereroului favorit.
Spre ce ne îndreptăm?
Predicțiile pot părea de domeniul fantasticului dar sunt cât se poate de reale și vor schimba lumea pe care o știm astăzi.
De la organe funcționale la sushi sau friptura preferată, toate vor fi disponibile la un click distanță.
Cum ar fi să vrem să plecăm cu mașina de acasă și să constatăm că aceasta nu pornește din cauza unei piese stricate? Probabil că în momentul acesta pe majoritatea vă trece un fior rece, dar gândiți-vă că totul ar putea fi rezolvat cu ajutorul unei piese descărcate de pe internet și un drum la cel mai apropiat centru de printare 3D.
Probabil vom continua să purtăm puloverul croșetat cu atenție de bunicile noastre, dar poate peste câteva generații acesta va fi disponibil și în format electronic putând fi printat ori de câte ori suferă câte un mic accident.
Printarea 3D este așadar tehnologia viitorului, așa că nu trebuie decât să îi facem loc în viețile noastre, restul.... poate fi printat.
ECDL 3D Printing
Modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca meserie precum web design-ul, de pildă. Așadar, oricine va ști 3D design & printing va putea să ofere servicii în piață sau să fie mai ușor angajabil.
De asemenea, boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie-tehnician imprimare 3D.
Nu în ultimul rând, orice inovație tehnologică lansează un nou val de companii pe piață, deci vor exista oportunități mai mari și la nivel antreprenorial.
ECDL / ICDL este cel mai important standard internaţional de certificare a competențelor digitale.
ECDL 3D Printing este unul dintre cele mai noi si inovative module de certificare din portofoliul ECDL Romania.
ECDL 3D Printing se adresează tuturor celor care doresc să obţină cunoștințe de bază în domeniul tehnologiilor de imprimare 3D și să își certifice competențele 3D Printing la standard internațional.
Modulul este potrivit și pentru persoanele care lucrează deja în acest domeniu și intenţionează să își certifice competențele de imprimare 3D existente.
Programele noastre de certificare, furnizate printr-o rețea activă în peste 100 de țări, permit persoanelor și organizațiilor să-și evalueze, să dezvolte și să-și certifice conpetenţele de utilizare a instrumentelor digitale actuale sau emergente, la standard global.
Succesul nostru este menținut de inovația continuă în dezvoltarea programului de certificare, angajamentul nostru față de metodologii riguroase de proiectare a testelor și aderarea consecventă la standardele noastre de asigurare a calității.
Mihai Peca - Formator ECDL 3D Printing
Commenti