Romania are angajati fara competente IT. Ce e de facut?

  • By Tech Week
  • May. 18, 2017

Raportul de ţară publicat de Comisia Europeană în 2017, susţine că angajaţii din România deţin unul dintre cele mai slabe niveluri de abilităţi IT din Europa. Aceste evoluţii influenţează major productivitatea muncii, care în România este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. În anul 2016, doar o treime din forța de muncă deținea competențe digitale de bază sau peste nivelul de bază, în timp ce la nivelul UE această proporție era de două treimi.

Nici datele din Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) nu aduc veşti mai bune pentru situaţia din România raportată la cea la nivel european: s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital. Numai 28% dintre români dețin competențe digitale de bază, în România doar 1,9% din totalul forței de muncă sunt specialişti TIC, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking și înregistrăm cel mai mic procent la e-commerce, pentru că doar 17% dintre români cumpără online.

Toate acestea sunt o barieră pentru creşterea economiei digitale în România. Competențele digitale îmbunătățite sunt de o importanţă critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, constante și inclusive.

Comisia Europeană a stabilit strategia pentru dezvoltarea unei pieţe digitale unice pe continent. Strategia cuprinde 16 acţiuni principale, grupate pe 3 piloni, pe care Comisia le va întreprinde până la sfârşitul anului 2016. Competenţele digitale pentru angajaţii europeni sunt o prioritate. Măsurile prevăd ca nivelurile de competenţe digitale “să fie ridicate în rândul angajaților din toate sectoarele economice și în rândul solicitanților de locuri de muncă” afirmând că “este nevoie de o schimbare în modul în care sistemele de educație și formare profesională se adaptează la revoluția digitală.” Ca un punct de acțiune, Strategia afirmă: “Comisia va aborda competențele digitale și expertiza ca o componentă cheie a viitoarelor inițiative ale sale privind aptitudinile și formarea.”

Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi. Dacă nu va exista acces la educaţie digitală în mod formal şi structurat, s-ar putea ca niciodată să putem debloca pe deplin potenţialul tehnologiei digitale pentru oameni ca şi cursanţi, angajaţi, antreprenori sau cetăţeni.

O organizaţie nu mai poate fi competitivă acum fără a investi în tehnologie, iar computerul a devenit un instrument indispensabil pentru foarte mulţi angajaţi din cadrul unei companii. Angajaţii calificaţi permit organizaţiilor să utilizeze tehnologia mai eficace, conducând astfel la dezvoltarea productivităţii şi competitivităţii şi asigurând atingerea mai eficientă a obiectivelor operaţionale.

Fără un obiectiv concret, perioadele de formare profesională pot fi definite astfel: absenţa angajatului, o vacanţă costisitoare, un stagiu de multe ori neplăcut sau steril, un certificat de multe ori inutil a cărui eficienţă este de multe ori greu de evaluat.
Dovedirea competenţelor digitale şi încrederea în propriile abilităţi pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări cu recunoaştere globală, care vine ca o certitudine a meritului investiţiei pentru angajator.

competente

Programul ECDL pune accentul pe actualitate, astfel incat sa se asigure acoperirea competentelor digitale si a cunostintelor necesare in prezent, dar si pentru viitor. Structura programului ofera flexibilitate, permitand indivizilor si organizatiilor sa dezvolte procesul de alfabetizare digitala, competenta si expertiza intr-un mod potrivit acestora.

Tehnologia este utilizata in scopuri diferite; de aceea, fiecare persoana isi poate crea si dezvolta propriul Profil ECDL personalizat, adica o grupare specifica de module, combinate in acord cu nevoile individuale.

Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL.

Profilurile ECDL pot fi accesate prin intermediul Centrelor de Testate Acreditate ECDL din România.
Detalii pe www.ecdl.ro sau la office@ecdl.ro

Read next

Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08
Placeholder

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de ...

Tech Week

22 May 2019, 15:49
Placeholder

Wolf-e în oraș

Tech Week

22 May 2019, 05:47
Placeholder

Asko Group parchează la Bucharest Tech Week cu Ma...

Tech Week

20 May 2019, 14:53
Placeholder

Transformarea HR-ului: inovează atunci când alț...

Tech Week

20 May 2019, 07:14
Placeholder

Mobile Device Management Opens New Roads to the BY...

Tech Week

17 May 2019, 11:08