Wolf-e în oraș

 • By Tech Week
 • May. 22, 2019

Punem pariu că atunci când ne plimbam cu trotinetele, copii fiind, nu ne-am imaginat că viitorul în dezvoltarea urbană va include soluții de micromobilitate bazate pe … trotinete, dar acum vorbim de trotinetele electrice, aplicații pe telefon mobil, digitalizare, monitorizare prin GPS, utilizare colaborativă, emisii zero – un întreg concept sosit din viitor (cel puțin pentru România zilelor noastre).

Oricum ar fi, dinamica vieții urbane este din ce în ce mai mare. Nevoia de a te deplasa cât mai rapid este un element critic, iar întreaga viață a orașului depinde de acest aspect.

 

E bine să visăm la un oraș ideal

Într-un oraș ideal sau mai bine spus aspirațional densitatea locuitorilor ar fi mică, poluarea redusă, infrastructura dezvoltată și adaptată nevoilor locuitorilor, timpul petrecut cu transportul și commuting-ul cât mai scurt și mai bine utilizat.

Se subînțelege că nu poți gândi de la punctul zero toată infrastructura (deși avem exemple în lume care au făcut acest lucru, indiferent de condițiile existente) dar să fim blânzi în aprecierile despre urbaniștii noștri și să evaluăm că una e să faci un plan de urbanism în anii 1980 și alta să previzionezi și să te adaptezi nevoilor locuitorilor din anii 2025, sau să pornești un oraș de la zero comparativ cu a regândi pe ceva ce este deja construit.

 

Se pare că este momentul propice pentru România

Bucureștiul, într-un melanj copleșitor de poluare (locul 4 în topul celor mai poluate capitale europene), densitate foarte ridicată (aprox. 10.000 locuitori/km2), număr mare al vehiculelor (1.2 milioane mașini înregistrate), infrastructură dedicată pistelor de biciclete aproape inexistentă, trotuare cu înălțimi amețitoare, rată ridicată a furturilor ….

 • Cine ar avea curajul să lanseze aici un sistem inovativ pentru piața românească (cel de ride sharing cu trotinete electrice, sistem fără andocare) …?

Iată o întrebare la care avem un răspuns concret:

 • Am venit deja, suntem Wolf-E Rides! Se pare că este momentul pentru România!

 

Datele din TOMTOM Traffic Index plasează Bucureștiul pe primul loc între orașele europene și pe locul 5 în lume în ceea ce privește nivelul congestiei traficului. Alte statistici menite parcă să ne sperie sunt cele 57 minute petrecute zilnic în plus în trafic. Aceste statistici arată cu cât timp petrec șoferii mai mult în trafic, atunci când există blocaje comparativ cu un drum normal, fără blocaje. Să mai amintim doar că 2018 înseamnă 9 zile în plus petrecute pe drum, iar tabloul continuă astfel încât ne dăm seama că societatea a ajuns într-un punct în care timpul devine adevărata monedă de schimb.

 

Care este soluția viitorului?

Calitatea timpului depinde de alegerile noastre, iar alegerile noastre zilnice în ceea ce privește commuting-ul sunt afectate de preferințele noastre. Vrem să mergem cu mașina? Cu taxiul? Cu bicicleta? Cu trotineta? În sistem propriu? În sistem sharing?

 • Câți dintre noi ne dăm seama că prezentul inițiază deja două tendințe – era electrică și sistemul de sharing?
 • Realizăm că drumurile în oraș și commuting-ul ne consumă prea mult timp?
 • Realizăm că există alternative mai rapide comparativ cu mașina personală și cu mersul în trafic la orele de vârf?
 • Cât muncim pentru a cumpăra o mașină?
 • Câte ore muncim pe zi tocmai pentru a echivala un drum de 10 sau 15 km parcurs cu mașina personală?

 

Toate aceste întrebări au răspunsuri ce converg spre planificarea urbană și transportul colaborativ / de tip sharing, Totuși să nu uităm că Bucureștiul nu este încă un oraș prietenos cu mijloacele de transport alternativ, cu bicicletele și trotinetele. Cu toate acestea, nevoia de commuting și de soluții de tip last-mile sunt prezente, iar unde este cerere vine și oferta, adaptată nevoilor utilizatorilor.

 

5 oameni ca tine

Cu spirit antreprenorial, curaj și dorință de inovație, cinci investitori au pornit la drum … cu trotinete electrice în sistem sharing, fără andocare. Cinci oameni ca tine, care aleg să nu mai piardă timpul în trafic stând în mașină, care vor să participe activ la reducerea noxelor din oraș și care s-au săturat să caute la nesfârșit parcări în centrul orașului.

Așa am apărut = Wolf-E made-in România, mai întâi în București, apoi Cluj, continuând și în alte orașe și cel puțin într-o capitală în regiune până la final de 2019. Venim cu o combinație între tehnologie și logistică, ce se îmbină perfect pe sistemul „mobility as a service”, cu închirierea trotinetelor electrice cu ajutorul aplicației pe telefonul mobil (Android și iOS), pentru călătorii scurte în zone cu trafic ridicat.

Iar dacă te gândești că nu ai mers vreodată cu trotineta electrică și îți este teamă, trebuie doar să știi că este mai ușor de învățat decât te-ai aștepta, pentru că tot sistemul este conceput pentru susținere stabilă și mers ușor. Nu depui efort și nu transpiri pentru că nu pedalezi, în schimb tu îți controlezi viteza de la manetă. Se poate merge inclusiv având pantofi cu tocuri medii. Este COOL.

 

Wolf-e în oraș

În mentalitatea tradițională a românilor și a acestei părți a Europei se presupunea că trebuie să ai lucrurile tale, adică personale (casă, mașină, etc.). Da, în mod sigur că este o opțiune bună de urmat pentru cei ce vor să fie „mai așezați”, dar dacă începem să analizăm și să gândim critic vom observa că tendința este următoarea, cu cât “bagajul personal” este mai ușor, cu atât și viața este mai ușoară, mai fără grji.

 • Vrei mașină? În curând vei avea ride sharing de mașini (fără grija ratelor, asigurărilor, reviziilor, locului de parcare, etc.).
 • Vrei trotinetă electrică? Descarcă aplicația Wolf-e_Rides și pornește la drum!
 • Vrei bicicletă (electrică)? Orașul te așteptă să-l explorezi pe 2 roți.

 

Imaginează-ți, la nivel personal, cât timp vei economisi. Este doar un nou mod de gândire adaptat anilor ce vor urma. Wolf-e în oraș și redefinește mobilitatea urbană.

Read next

Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08
Placeholder

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de ...

Tech Week

22 May 2019, 15:49