Transformarea HR-ului: inovează atunci când alții se tem.

  • By Tech Week
  • May. 20, 2019

Transformarea digitală a HR-ului este un subiect de interes pentru multe companii. Motivul este unul foarte simplu: HR-ul, la fel ca alte funcțiuni ale unei organizații, experimentează deja de câțiva ani beneficiile tehnologiei și descoperă noi modalități de a o folosi pentru creșterea eficienței și eliberarea timpului oamenilor de HR pentru activități care aduc valoarea organizației.

Un astfel de exemplu, este utilizarea semnăturii electronice atât în relația cu proprii angajați pentru semnarea contractelor de muncă și a altor documente care fac parte din dosarul fiecărui angajat, cât și în alte procese interne.

certSIGN, companie care furnizează soluții de identitate electronică, și-a simplificat procesele de resurse umane cu propria soluție de semnătură electronică.

 

 Contractul de muncă: de la hârtie la digital

Trecerea către documentele semnate electronice s-a făcut firesc: compania avea in-house soluția tehnologică prin care să facă acest lucru, exista și dorința de a o testa în domeniul HR înainte de a o promova către parteneri, iar legislația recunoștea valoarea legală a semnăturii electronice prin Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronică. În 2014 a intrat în vigoare Regulamentul European nr. 910/2014 (eIDAS), fapt care asigură un cadrul unitar cu privire la recunoașterea valorii legale a semnăturii electronice la nivelul întregii Uniuni Europene.

A rezultat, astfel, o schimbare de paradigmă în administrarea resurselor umane: trecerea de la modalitatea clasică, fizică, uzitată de toți angajatorii – dosarul fizic de angajare, la o soluție modernă: dosarul electronic de angajare. Îndemnul Go paperless! a devenit ceva mai mult decât un tagline de marketing, a devenit un mod de funcționare a companiei.

 

Beneficiile digitalizării

Beneficiile evidente sunt cele legate de timp atât pentru angajator, cât și pentru angajat, de costul de trimitere prin poștă a documentelor și de dotare a unui spațiu de depozitare. Mai trebuie menționate ușurința accesării documentelor, fiind mult mai ușor să cauți un document electronic într-o arhivă electronică decât un document fizic într-o arhivă fizică, și siguranța garantată a acestora.

“Cred că semnarea electronică a documentelor este o necesitate pentru eficientizarea proceselor de HR și recomand această soluție tuturor departamentelor de resurse umane. Am simplificat mult procesele, suntem mai eficienți în gestionarea și controlul documentelor de muncă. În plus, am devenit o companie mai verde, mai preocupată de protecția mediului. Un alt avantaj este că suntem percepuți ca un angajator modern, tehnologizat, dar și atent la nevoile de rapiditate și eficiență ale angajaților.” (Ana Teodorescu –  Manager Resurse Umane).

 

Te așteptăm să vorbim mai multe despre utilizarea semnăturii electronice în procesele de HR la Bucharest Tech Week – HR Masters Summit.

***

certSIGN (www.certsign.ro) furnizează servicii de încredere în conformitate cu cerințele eIDAS și este principalul producător și dezvoltator de soluții pentru semnătură electronică și criptare din România. De asemenea, oferă soluții de arhivare electronică și fizică a documentelor precum și servicii complete de securitate cibernetică. Soluțiile sale sunt dezvoltate integral în România și proiectate special pentru necesitățile specifice mediului de business și pentru facilitarea relațiilor cu instituțiile publice.

Read next

Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08
Placeholder

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de ...

Tech Week

22 May 2019, 15:49