Piesele vestimentare smart care folosesc tehnologia de ultimă oră pentru îmbunătățirea vieții

  • By Tech Week
  • Apr. 16, 2019
Hainele inteligente ale viitorului pentru diverse monitorizari

Sub influența descoperirilor tehnologice și a brevetelor cercetătorilor de la universități prestigioase, hainele nu mai sunt doar niște articole care ne protejează de condițiile termice, ci adevărate piese inteligente, capabile să monitorizeze schimbările prin care trece organismul nostru în timpul unei zile. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Laval din Canada au creat materiale cu senzori care măsoară și transmit informațiile biomedicale ale persoanelor care le poartă.

Așadar, fără să porți niciun device, fie smartwatch sau smartphone, hainele de pe tine te-ar putea ajuta cu măsurarea bătăilor inimii, ți-ar monitoriza emoțiile sau te-ar ajuta să plătești cumpărăturile. Dacă te întrebi care sunt piesele vestimentare inovatoare pe care să le iei în considerare, ți-am pregătit informații complete despre fiecare în parte:

 

Bluza smart care măsoară nivelul de stres

Pasionații sporturilor, indiferent dacă practică ciclismul, atletismul sau lucrează în sală cu greutăți au intrat deja în posesia hainelor și accesoriilor cu protecție termică și UV pentru că sunt comode și create din fibre care permit evaporarea umidității eliberată de corp în timpul efortului fizic. În plus, acestea izolează termic corpul și sunt ideale în perioadele cu temperaturi scăzute.

Dar descoperirile și noutatile din tehnologie nu stau pe loc și a apărut un alt tip de echipament sportiv, de această dată un tricou creat de Ambiotex, care măsoară bătăile inimii, pragul anaerob și nivelul de stres. Informațiile pot fi vizualizate în timp real cu ajutorul unei aplicații mobile unde ai parte opțional de un program de antrenament personalizat și de sfaturi necesare în funcție de nevoile corpului pentru o recuperare bună după efort.

 

Pantaloni inteligenți pentru posturile yoga

Pantaloni inteligenti pentru yoga

Dacă ești începător, yoga poate părea un sport dificil iar corectitudinea mișcărilor și a posturilor este greu de monitorizat, mai ales dacă nu ai un instructor. Din această nevoie a apărut perechea de pantaloni pentru yoga creată de startup-ul cu sediul la Sydney – Nadi X.

Pantalonii de yoga au integrați senzori care produc vibrații haptice care pulsează ușor la nivelul șoldurilor, genunchilor și gleznelor pentru a te stimula să te miști sau să menții poziția de yoga. În plus, cu ajutorul aplicației pe care trebuie să ți-o descarci pe smartphone primești feedback și insight-uri.

 

Jacheta smart conectată la aplicații

Jacheta din blugi este un produs creat de platforma Google Project Jacquard în parteneriat cu producătorul Levi’s. Atingând o anumită zonă localizată pe interiorul manșetei, unde este integrată partea electronică, utilizatorii pot interacționa cu o varietate de servicii disponibile: muzică, aplicații și chiar GPS. În același timp, jacheta permite să primești sau să refuzi mesaje sau apeluri fără să fie nevoie să atingi telefonul pentru asta.

 

Manșete de protecție cu senzori de monitorizare

Mansete de protectie care masoara emotii si identifica boli coronariene

Aceste articole sportive folosesc tehnologia avansată a electrocardiogramei pentru a monitoriza activitatea inimii persoanelor care le poartă. Totuși, pe lângă monitorizarea ritmului cardiac, cele mai importante informații pe care le furnizează aceste manșete sunt: monitorizarea somnului, măsurarea intensității antrenamentului și în funcție de modelul de manșetă, senzorii comunică temperatura corpului, calitatea aerului sau intensitatea razele UV.

Deși sună ca un articol vestimentar special creat pentru persoanele care iubesc sporturile, echipa din spatele invenției (startup-ul AIO) își dorește să îmbunătățească produsul astfel încât să poată măsura diferite emoții, să identifice inflamația miocardului și alte tipuri de boli coronariene.

Deși majoritatea exemplelor de mai sus au legătură cu sportul și cu ideea de mișcare și monitorizare a efortului, acestea nu sunt toate produsele vestimentare care folosesc tehnologia pentru îmbunătățirea vieții. Există, de exemplu, o șosetă pentru bebeluși cu un senzor care urmărește ritmul cardiac al copilului, nivelul de oxigen din timpul somnului, temperatura corpului iar informațiile sunt transmise wireless părinților pe smartphone. Urmărind aceste valori se urmărește evitarea sindromului de moarte subită la copiii sub un an.

 

Așadar, cu toate informațiile pe care aceste haine smart le colectează, calitatea vieții și prevenția anumitor afecțiuni va fi mai ușor de obținut. De asemenea, dacă îți place să fii la curent cu ultimele descoperiri din tehnologie, urmează-ți pasiunea și participă, în perioada 24-26 mai, la Bucharest Tech Week – cel mai amplu festival tech din România.

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08