Impactul tehnologiei asupra divertismentului: streaming, VR, AR

  • By Tech Week
  • Feb. 22, 2019

Dacă în urmă cu câțiva ani te-ar fi invitat cineva la o sesiune de binging, ai fi zis fie că îți face o propunere extrem de indecentă, fie că un nou fel exotic de mâncare este pe cale să îți bucure papilele gustative. Dezvoltarea continuă a tehnologiei a influențat semnificativ modul în care comunicăm, muncim, învățăm și ne distrăm. Cu cât tehnologia devine mai avansată, cu atât se întrevăd moduri nebănuite de utilizare, în scopuri pe care nici nu ți le puteai imagina până de curând.

Influența tehnologiei este evidentă și în în domeniul divertismentului. Amintește-ți când casa ta era plină de casete și mai apoi de DVD-uri cumpărate și închiriate. Apoi, după trecerea pasageră a… torrentelor prin viața ta, rafturile s-au golit și ai ajuns să te uiți la filme sau să asculți muzică direct prin streaming.

Este interesant de urmărit, mai pe larg, care sunt schimbările prin care ai trecut alături de tehnologie în privința divertismentului și cum a ajuns să fie atât de populară expresia „Netflix & chill”.

 

Streaming

 

În anii 2000, filmele puteau fi văzute cel mai ușor de pe DVD, un mediu accesibil, care oferea o calitate decentă. Mai apoi, cu ajutorul YouTube, oamenii au început să se adapteze acestui concept de streaming, chiar dacă la început urmăreau doar filmulețe cu pisici.

Începând cu anul 2010, streamingul a devenit foarte popular, iar divertismentul s-a transformat într-o economie a comodității. De la etapa în care trebuia să deții CD-uri și DVD-uri am ajuns într-o zonă a experiențelor în care îți dorești un lucru, îl vrei acum și nu ai nevoie să îl deții fizic.

Spre exemplu, înainte, ca să ieși la o întâlnire, așteptai ceva ca să găsești filmul potrivit la cinemaul dorit unde să îți poți pune mâna peste umerii jumătății tale. Acum, tot ce trebuie să faci este să trimiți celebrul mesaj „Netflix & chill?”.

Cea mai mare schimbare provocată de tehnologie este modul în care conținutul ajunge la audiență, de la experiențe departe de casă (mers la cinema), la experiențe pe care le poți trăi în propria locuință. Astfel este influențată nu doar distribuția, ci și producția.

Un exemplu perfect este Netflix, un serviciu foarte utilizat de streaming. Acesta a pornit exact ca fostul tău magazin preferat pentru filme, unde puteai să te duci să închiriezi și să cumperi DVD-uri.

Pentru că s-a prins repede cum stă treaba cu tehnologia, Netflix s-a transformat în serviciu de streaming iar, de câțiva ani, produce și conținut, de la filme, la seriale și documentare. În 2013, compania a făcut public primul serial producție proprie, „House of Cards”, și a urcat pe platformă toate episoadele în aceeași zi.

Pentru că nu depinde de un program TV, Netflix poate controla modul de distribuție și chiar lungimea unui episod. În plus, datorită tehnologiei avansate pe care o utilizează, compania poate aduna date despre utilizatori și despre modul în care aceștia folosesc platforma și vizionează conținutul, astfel încât să producă un conținut pe placul unei audiențe cât mai numeroase.

Astfel, streamingul a devenit principală sursă de venit pentru video și muzică și a schimbat radical atât modul în care oamenii consumă conținut, cât și modul în care industria și artiștii îl distribuie.

 

Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR)

 

Îți mai amintești ce impact a avut filmul Avatar asupra publicului? La zece ani de la apariția acestuia, tehnologiile VR și AR nu doar că nu mai reprezintă strict zona SF, ci sunt în continuă dezvoltare și pot fi folosite într-o multitudine de industrii: educație, imobiliare, sănătate, vânzări, inginerie și, desigur, divertisment. În ultimul domeniu, VR și AR au un potențial nelimitat: prin utilizarea unor căști speciale sau a telefonului, poți accesa un univers captivant care de multe ori arată mai bine decât realitatea.

Realitatea virtuală creează o replică a unui mediu real sau inventat, simulează prezența ta în acel spațiu și, de multe ori, îți permite să interacționezi cu acesta. Realitatea augmentată îți permite să te uiți indirect (prin intermediul unui dispozitiv) la un element din mediul real din jurul tău și să îl vezi diferit cu ajutorul unor senzori de sunet, video și GPS.

Chiar dacă cele mai de sus explică poate rigid cele două tehnologii, le poți recunoaște ușor pe lângă tine: când vezi oameni cu o pereche de ochelari uriași care par că nu stau foarte bine cu echilibrul, nu te îngrijora, cel mai probabil experimentează un salt cu parașuta sau zbor deasupra munților.

La ce te gândești prima oară când auzi AR sau VR? Poate la cinemaurile VR, unde te poți simți ca un personaj din film, sau la multitudinea de jocuri, precum binecunoscutul Pokemon Go. Dacă ai fost și tu una dintre persoanele care alergau pe străzi pentru a prinde creaturi virtuale, știi cât de palpitantă este această nouă experiență.

La fel ca în cazul streamingului, tehnologiile VR și AR au schimbat modul în care consumatorul interacționează cu diferite tipuri de conținut, dar și modul în care companiile produc filme și jocuri.

După ce jocurile au început să ofere o experiență captivantă, au urmat filmele – spre exemplu, „Invasion”, un film animat de șapte minute care îi permite audienței să se uite în orice direcție pentru a viziona toată acțiunea care are loc. Pentru vizionarea acestui tip de filme sunt necesare trei dispozitive precum Oculus Rift, HTC Vive și Samsung Gear VR.

Majoritatea companiilor au sesizat ce impact mare are această tehnologie asupra societății, inclusiv giganții Apple și Google care au pus la îndemâna dezvoltatorilor instrumente gratis care să îi ajute să facă aplicații AR și VR mai bune.

Dacă vrei să vezi mai îndeaproape și să interacționezi cu aceste tehnologii și multe altele, poți participa la Bucharest Technology Week, un eveniment dedicat celor mai inovatoare tehnologii și produse tehnologice disponibile în România și nu numai.

Tehnologia a influențat semnificativ modul în care utilizatorii și producătorii folosesc, distribuie și produc conținut, iar acesta este doar începutul. În viitor te poți aștepta la dezvoltarea acestor tehnologii, în special când tehnologia 5G va fi disponibilă pentru toată lumea, iar calitatea conținutului și a redării acestuia va fi clar îmbunătățită.

Sursa foto: Shutterstock

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08