Educația STEM – viitorul pentru dezvoltarea creativității și ingeniozității copiilor

  • By Tech Week
  • May. 11, 2019

Multe lucruri au tot fost anunțate de-a lungul timpului ca fiind viitorul, acum fiind asaltați de scenarii în care se împletesc Artificial Intelligence, Voice Recognition, Internet of Things și așa mai departe. Căutăm the next big thing în tehnologie și medicină în mod special, dar și în educație – locul din care pornește, de fapt, viitorul.

Printre tendințele de parenting emergente și stiluri de predare bazate pe diverse teorii, oamenii de știință au tot amintit de-a lungul timpului de educația STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Folosită ca alternativă la alte programe de învățământ sau chiar ca literă de lege în structurarea informațiilor pentru copii, educația STEM e o modalitate inteligentă și, credem noi, eficientă de a forma oameni compleți, oferindu-le celor mici un pachet integrat de know-how din toate cele patru discipline: știință, tehnologie, inginerie, matematică.

 

Scurt How it’s made: cum funcționează educația STE(A)M

Ce înseamnă această structură – căreia de curând i s-au alăturat recent și Artele? Scopul ei este acela de a încuraja gândirea critică, tehnică, curiozitatea și dialogul cu scopul de a ajunge la idei inovatoare. Practic:

  • Științele naturii acoperă capacitatea copiilor de a observa lumea și comportamentul componentelor ei prin analiză, experimente și măsurători.
  • Tehnologia acoperă cunoștințele despre cum interacționează lumea (oamenii, mediul) cu resursele noastre tehnologice.
  • Ingineria insuflă înclinația spre a aplica legile științifice pentru a construi lucruri – de la motoare până la fabrici, mașini și așa mai departe.
  • Matematica are scopul de forma copii în spirit pragmatic, bazându-se pe cifre, forme și interacțiunea între ele.

 

Jucăriile STEM – formare completă de la kilometrul 0

Conceptul depăsește educația formală, în școli și merge până la prima formă de învățare din viața copiilor: joaca. De aceea există jucării STEM menite să stârnească tocmai curiozitatea științifică, tehnologică, inginerească și matematică din primii ani de formare.

Un exemplu apreciat în mod special de copii și foarte popular este imprimarea 3D transpusă în joacă prin stilourile 3D 3Doodler. E o jucările sau o unealtă? Le îmbină pe ambele în siguranță – vârful stiloului nu se încălzește și, mai mult, filamentele folosite sunt create din cereale și sunt eco-friendly. Copiii pot crea suprafețe, structuri care să stea la baza altor jocuri, decorațiuni – orice obiect născut din imaginația lor. Practic, creionul 3d 3Doodler ridică de pe planșa de desen toate personajele și obiectele făurite de mintea lor.

Jucăriile STEM pun bazele unei deschideri din partea celor mici către noțiuni cu care, în mod normal, s-ar întâlni mult mai târziu și mult mai teoretic. Kiturile de electronică, spre exemplu, îi provoacă să facă legături logice între cauze și efecte aplicat pe domeniul electronicii. Imaginați-vă cum reacționează mintea curioasă a unui copil la 40 de mini-proiecte cu sisteme de iluminat, receptoare radio, sensori de lumină și așa mai departe.

Noțiunile de robotică par a fi prea complexe pentru un copil de 4-5 ani? Dacă transformi învățarea lor în experiment, cu siguranță nu sunt. Kiturile pentru construirea roboților programabili sunt un exemplu de activitate Do It Yourself (DIY) îi inițiază pe cei mici în programare, mecanică și robotică mai ușor decât teoria pentru că la capătul fiecărui pas stă o reacție, un rezultat vizibil și o jucărie tot mai interesantă. Gândirea critică se formează natural și coerent prin joacă, iar nevoia copiilor de a primi confirmare pentru ceea ce fac e garantată de jocuri în sine.

Viitorul și joburile de viitor au nevoie de oameni care înțeleg toate cele 4, chiar 5 componente ale educației STE(A)M. Se preconizează că în următorii 10 ani va crește accelerat cererea de oameni creativi, inovatori în detrimentul specializării pe un domeniu foarte nișat. Acest gen de formare începe cel mai sănătos la kilometrul 0, prin joc și experiment și pe baza unei curiozități native susținute în fiecare etapă a educației.

Gadgetway.ro susține formarea prin valorile STEM, integrând noile tehnologii în viața și educația copiilor, nu doar funcțional ci și pentru a încuraja curiozitatea și experimentele. Tehnologia e fun, nu doar utilă și e o resursă de învățare fantastică. Ne vedem anul acesta la Bucharest Tehnology Week cu branduri STEM reprezentate în exclusivitate în România pe Gadgetway.ro, precum 3Doodler, Robotis sau Juguetronica.

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08