Cum schimbă tehnologia felul în care ne manifestăm dragostea

  • By Tech Week
  • Feb. 14, 2019

Dacă relațiile începute online sunt de multă vreme o realitate, modul în care ne schimbă viața evoluția internetului și explozia de aplicații duce într-o nouă eră noțiunea de dragoste. Care sunt nivelurile la care tehnologia va schimba dinamica relațiilor amoroase? Judecând după experiența de acum, cerul este limita!

 

Modul nou în care facem cunoștință

Dacă internetul era perceput inițial doar ca o modalitate modernă de a obține acces la știri și la divertisment, nu a fost nevoie de prea mult timp pentru ca acesta să devină intermediarul celor care își căutau un nou partener. Atrași de mirajul anonimatului, cei mai mulți dintre noi au gustat din fructul oprit al flirtului online, în care identitatea pe care ne-o atribuiam nu trebuia să fie neapărat cea adevărată.

Apariția primului site de online dating, în 1995, a venit pe fondul unei îndelungi relaxări a normelor sociale cu privire la căsătorie, iar serviciile de chat care au urmat ulterior au confirmat nevoia userilor pentru contact în timp real. Treptat, anunțurile matrimoniale și-au pierdut rostul, iar agențiile de profil s-au văzut nevoite să facă singurul lucru care le-a mai rămas la îndemână: să se digitalizeze sau să dispară.

Faimosul miRC, de la jumătatea anilor ’90, și revoluționarul Skype, apărut după 2000, au fost mijloace foarte eficiente de a lega relații fără bariere spațiale, culturale sau de percepție. Neîngrădiți de constrângeri sociale și protejați de riscul de a fi judecați pentru aspectul fizic sau pentru preferințele personale, userii au găsit locuri prielnice pentru a se manifesta în voie.

Astăzi, potrivit unui studiu coordonat de Universitățile St. Catherine și St. Paul din Minnesota, în America de Nord există peste 2.500 de servicii de dating online, iar pe tot Globul, nu mai puțin de 8.000. Același studiu arată că 23% dintre cei care vizitează frecvent aceste site-uri caută ceva mai serios decât o aventură și încep relații de lungă durată cu noii lor parteneri.

Pentru toți ceilalți, există aplicații de dating orientate explicit către un one night stand, iar dacă luăm ca referință faptul că numai Tinder, are peste 50 de milioane de utilizatori, la nivel mondial, putem spune că influența tehnologiei în dinamica relațiilor este abia la început. Avantajul oferit de un asemenea serviciu este modul inovator în care userii pot face cunoștință cu noua cucerire.

Folosind contul aferent, poți să te prezinți în modul care te avantajează cel mai mult. De la fotografia de profil, aleasă și retușată astfel încât să-ți proiecteze o imagine cât mai apropiată de ideal, până la posibilitatea de a respinge un interlocutor impertinent, noile soluții de comunicare ne feresc de multe riscuri care în trecut reprezentau o problemă.

Faptul că Tinder nu permite decât inițierea unui contact între două persoane care și-au dat reciproc „swipe right” scurtează fără precedent procesul prin care cei doi s-ar fi abordat în mod normal. Mai mult decât atât, ca utilizator înregistrat, ai ocazia de a evita până și momentul stânjenitor al unei discuții care să-ți consume timp, doar pentru a scoate la iveală un interlocutor total nepotrivit.

Aplicații precum Ok Cupid, Zoosk sau Badoo filtrează sugestiile de parteneri în funcție de interesele tale sau de locul în care te afli, pentru a veni cât mai bine în întâmpinarea preferințelor tale. Așadar, ca în orice alt domeniu, tehnologia secolului XXI a upgradat și viața amoroasă cu o conexiune mai ușoară și cu viteze impresionante. Unde a dispărut însă misterul?

 

Cum ajungem din mediul virtual la întâlnire

Întâlnirile amoroase de până acum câțiva ani erau caracterizate de câteva elemente care astăzi nu par să mai însemne nimic. Fără posibilitatea de a schimba reciproc fotografii recente și fără să fi avut experiența de a-și auzi reciproc vocea decât prin intermediul unui apel telefonic de slabă calitate, potențialii parteneri jucau la o adevărată loterie a destinului, odată ce hotărau să se întâlnească.

Un accesoriu vestimentar folosit ca reper le indica exact persoana căutată, dintr-o mare de trecători. Și totuși, misterul nu a dispărut cu totul, ca să dăm un răspuns la întrebarea de mai sus. Având în vedere faptul că imaginea de pe profilul online poate fi semnificativ diferită față de cea reală, poți avea mari dificultăți în a anticipa comportamentul noului partener.

Un studiu al Universității Chapman arată că femeile resimt mai frecvent presiunea socială a perfecțiunii întruchipate, deci sunt mai dispuse să-și amelioreze aspecte precum greutatea sau aspectul fizic. Totuși, bărbații rămân cei care trișează cel mai frecvent atunci când vine vorba de reprezentarea lor corectă în mediul online.

Deformarea de imagine dintre profilul electronic și viața reală depinde doar de atenția pe care o acordăm fiecărui detaliu din discuțiile purtate cu „crush-ul”, înainte de întâlnire. Diferența dintre cineva care caută o relație serioasă, un hookup de weekend sau un prilej pentru „Netflix & chill” este evidentă din primele minute de conversație.

Teama de nou pe care altădată o resimțeau cei mai timizi este mult atenuată de senzația de refugiu pe care o conferă aplicațiile de dating. Faptul că avem ocazia de a intra în contact cu persoane noi, din afara rețelei obișnuite de contacte, aduce o deschidere fără precedent în dinamica socială. Un asemenea nivel de libertate în a explora ar fi fost imposibil de imaginat pe vremea când singurii intermediari aflați la dispoziție erau colegii de școală sau clasicii prieteni din cercul intim.

Odată ce contactul online se transformă într-o experiență offline, putem vedea că întâlnirile rămân la fel de palpitante ca întotdeauna, iar o seară pe ringul de dans și o plimbare în natură sunt emoționante, chiar dacă drumul spre ele începe cu un swipe și continuă cu stalkingul pozelor de pe Facebook.

 

Cum satisfaci nevoia de atenție a partenerului în era gadgeturilor

Așa cum angajații marilor corporații au făcut un shift ireversibil de la local la global, datorită platformelor de webcasting, iar telemedicina aduce profesioniști de la sute de kilometri în sălile de operație din întreaga lume, schimbările secolului XXI au anulat și distanța dintre parteneri. Toate emoțiile cu care altădată îndrăgostiții așteptau zile întregi o scrisoare sau un telefon din partea cuiva drag au fost condensate la forma minimă.

Astăzi, suspansul și emoțiile se reduc doar la sutimile scurse între solicitarea de apel video și confirmarea ei din partea interlocutorului. Fie că vrei să ții legătura cu persoana iubită pentru o scurtă perioadă sau că ai inițiat o relație care se poate susține doar la distanță, serviciile de streaming live creează o legătură instantanee, cu minimum de efort.

Cum rămâne cu cealaltă componentă a unei relații amoroase? Ei bine, sextingul poate fi folosit astăzi mai mult ca oricând, pentru a condimenta momentele de depărtare, prin selfie-uri, mesaje, imagini și filmulețe provocatoare, care să abată mintea de la lipsa fizică a partenerului. Totuși, riscurile asociate cu lipsa de încredere a partenerului nu sunt mici, iar o imagine compromițătoare scăpată pe internet ți-ar putea ruina cariera și viața socială. Tocmai de aceea, aplicații precum Snapchat sau noua facilitate a Facebook Messenger de a șterge un mesaj deja expediat promit să elimine orice fotografie explicită după doar câteva momente.

Tehnologia poate aduce un suflu nou asupra felului în care ne manifestăm sentimentele. Deși instinctele de bază rămân neschimbate, traseul pe care îl parcurgem de la dorință la acțiune este mai scurt ca niciodată.

Sursa foto: Shutterstock

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08