Cum ne schimbă tehnologia modul de a călători

 • By Tech Week
 • Mar. 18, 2019
Inovatiile tehnologice si impactul lor asupra calatoriilor si a vacantelor - Bucharest Tech Week

Trăim în era inovațiilor tehnologice și suntem în continuă mișcare, încercând să facem cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt. Suntem tot timpul conectați, cu telefonul în mână, cu laptopul sau tableta în față, ne instalăm zi de zi câte o aplicație nouă și folosim tot felul de gadgeturi intuitive care ne simplifică activitățile.

Tehnologia ne-a schimbat radical stilul de viață, de la modul în care comunicăm până la felul în care ne organizăm acum vacanțele și călătoriile. În cadrul conferinței The Future of Tourism: Road to 2030, eveniment organizat de mai multe organizații de turism la finalul lui 2018, la Madrid, s-a pus accentul pe revoluția digitală în turism și travel, care a transformat experiența de a călători într-una interactivă și complet personalizată de către fiecare turist.

Așadar, cum ne-a schimbat tehnologia modul în care călătorim astăzi? Analizăm în rândurile ce urmează principalele avantaje, trendurile din domeniu, dar și câteva tips & tricks demne de luat în calcul înainte de următoarea ta călătorie.

 • Tech Travel: avantajele digitalizării turismului pentru consumatorii de călătorii
 • Trendurile tehnologice în turim în 2019
 • Cele mai bune aplicații de travel
 • Gadgeturi must-have în orice vacanță

 

Tech Travel: avantajele digitalizării turismului pentru consumatorii de călătorii

Este evident că tehnologia a revoluționat modul în care călătorim în prezent. Indiferent că este vorba de o călătorie de business sau de o vacanță cu toți prietenii, acum poți organiza întregul proces în doi timpi și trei mișcări, făcând un research rapid pe internet și rezervând zborurile și hotelurile/pensiunile din doar câteva clickuri.

Tehnologia te ajuta sa economisesti timp

 

Suntem în era digitală de ceva vreme și rezolvăm aproape detaliile vacanțelor noastre pe mail și pe internet, indiferent că le organizăm pe cont propriu sau cerem ajutorul unor agenții de turism.

Plătești și faci rezervările necesare online, apoi primești pe e-mail codurile specifice. Tranzacțiile sunt securizate și toate operațiunile se desfășoară în timp real. Îți faci check-in-ul de pe orice laptop sau smartphone (în acest fel, nu mai pierzi vremea la coadă în aeroport), iar la hotel prezinți doar codul rezervării și aștepți să primești cheia sau cartela camerei. Simplu, nu-i așa?

Tehnologia iti ofera alternativa eco-friendly de a calatori

 

În zilele noastre, există bilete de avion în format electronic, care ți se scanează imediat în aeroport, înainte de îmbarcare. Astfel scapi de grija de a printa biletele de fiecare dată când zbori.

Același lucru este valabil și pentru rezervările la hoteluri, pe care, de regulă, le primești pe e-mail sub forma unui cod pe care trebuie să-l prezinți la recepție. De asemenea, acum nu mai trebuie să te preocupi de facturi și chitanțe, pentru că sigur știi și tu cât de enervant e să ai portofelul plin de hârtii și hârtiuțe. Acestea pot fi trimise tot pe e-mail sau pe telefon, într-un SMS.

 

Tehnologia a schimbat modul in care iti faci bagajul

 

Cu siguranță îți amintești și acum de vremurile în care încercai să mai strecori două cărți în bagaj sau un dispozitiv la care să asculți muzică, cum ar fi bătrânul walkman.

Acum poți alege dintr-o mulțime de aplicații de muzică, de seriale, de cărți, chiar și de meditație. Și nu trebuie decât să le instalezi pe smartphone și să-ți folosești spațiul rămas în bagaj pentru alte lucruri de care ai nevoie. Sau pentru cumpărăturile pe care le vei face odată ce ajungi la destinație.

 

Tehnologia te ajuta sa treci de barierele lingvistice

 

Înainte aveai întotdeauna la tine un ghid cu expresii uzuale în limba țării în care mergeai, pentru a te descurca atunci când comandai ceva la restaurant sau le cereai localnicilor indicații prin oraș.

În prezent, lucrurile sunt mult mai simple, pentru că ai câteva aplicații de traduceri pe care le poți folosi la nevoie. Dacă nu știi să pronunți cuvintele respective, nu-i nimic: sunt aplicații care au și opțiunea de a vorbi în locul tău, traducând ceea ce tu îi spui în limba pe care o cunoști. În plus, în felul acesta ai și ocazia de a deprinde câteva cuvinte într-o limbă nouă – nu se știe niciodată când vei avea nevoie de ele.

 

Tehnologia iti rezolva problemele mai usor

 

Daca ai nevoie de o informație despre cazare, despre condițiile de zbor sau pur și simplu ești în căutarea unui restaurant în care se mănâncă bine atunci când ești în vacanță, poți căuta imediat pe Google. Multe hoteluri, localuri sau obiective turistice au și conturi de Facebook, Instagram, Twitter (sau alte platforme similate), prin intermediul cărora poți contacta oamenii de-acolo pentru a afla ce te interesează.

 

Tehnologia te ajuta sa te orientezi mai bine in spatiu

 

Acum nu mai trebuie să te învârți de zece ori în aceeași zonă, să te rătăcești pe străzi și străduțe sau să întrebi mai mulți oameni până afli unde este locul în care vrei să ajungi.

Fie că mergi pe jos sau iei mașina, pornești aplicația de hărți și ți se configurează imediat cel mai rapid traseu către destinația dorită. În felul acesta ajungi rapid unde ai nevoie și câștigi mai mult timp pentru experiențele acelea faine de vacanță.

Avantajele tehnologiei, in industria de turism - Bucharest Tech Week

 

Tehnologia este o adevarata sursa de inspiratie

 

Un alt avantaj al integrării tehnologiei în industria de turism și travel îl reprezintă zona turismului este posibilitatea de a accesa surse de informare și inspirație infinite pentru călătoriile și excursiile tale.

Când vine vorba despre vacanțe, căutăm să descoperim obiceiuri și locuri despre care mulți încă nu au aflam, ne dorim să înțelegem mai bine cultura locală, să iesim din tiparele tradiționale. Tocmai din acest motiv, apelăm la multe site-uri de nișă, la bloguri de travel, la aplicații care ne oferă tot felul de tips & tricks pentru destinațiile căutate. Practic, tehnologia îți pune la dispoziție astăzi toate instrumentele pentru o experiență de vacanță personalizată după bunul plac.

 

Trendurile tehnologice în turism în 2019

Se vorbește tot mai mult despre tehnologii intuitive, menite să înlocuiască o bună parte din activitățile desfășurate de oameni. Primii pași au fost deja făcuți – suntem la începutul erei în care mașinile se conduc singure, dispozitivele din locuințe sunt controlate prin intermediul smartphone-urilor și roboții devin forță de muncă în multe industrii.

În aceste condiții, nu este de mirare că și domeniul turismului încearcă să țină pasul cu revoluția digitală și să integreze noile tehnologii. În 2019 vom și mai mult despre Internet of Things și despre Virtual Reality, printre alte inovații revoluționare, iar impactul lor în industria turismului deja se face resimțit.

 

Internet of Things

 

Este conceptul care definește modul în care dispozitivele se conectează între ele și sunt controlate prin intermediul internetului (de pe tabletă sau smartphone). Practic, Internet of Things reprezintă o formă de comunicare a gadgeturilor, care își adaptează funcționalitățile (pornire, oprire, setări de lumină, de temperatură etc.) în funcție de dorințele și de nevoile utilizatorului.

În turism, de exemplu, tehnologia IoT poate fi folosită în camerele de hotel, pentru a-i ajuta pe clienți să controleze utilitățile (luminile, aparatul de aer condiționat, TV-ul etc.) cu ajutorul unui singur dispozitiv.

 

Autentificarea biometrică

 

Tehnologia biometrică implică recunoașterea unei persoane pe baza trăsăturilor fizice ale acesteia. Din această categorie fac parte, printre altele, amprentele digitale, recunoașterea retinei și recunoașterea facială. Băncile au început să utilizeze autentificarea biometrică pentru a le permite clienților să-și acceseze conturile, telefoanele sunt deblocate prin această metodă acum, iar tehnologia începe să facă pași siguri și în zona turismului.

De exemplu, sunt hoteluri în care accesul turiștilor în camere se face pe baza amprentei. Practic, aceștia nu mai trebuie să aibă grija cheilor sau a cartelelor de acces, ci doar să atingă cu degetul zona indicată și să deschidă ușa.

 

Realitatea Virtuala

 

O simulare a realității care îți dă senzația că ești în acel loc și că iei parte la activitățile desfășurate acolo, Virtual Reality a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii cinci ani, în special în industria jocurilor video și a marketingului.

În ceea ce privește turismul, realitatea virtuală este un instrument excelent de promovare a unor destinații, hoteluri, parcuri tematice, practic orice business din acest sector. Concret, potențialii turiști se pot bucura de un mic teaser al experiențelor oferite de anumiți operatori și pot cântări mai bine opțiunile de vacanță pe care le au.

 

Realitatea Augmentata

 

O tehnologie similară Realității Virtuale, AR-ul (Augmented Reality) sau Realitatea Augmentată nu imită un spațiu sau un decor, ci îl îmbunătățește prin introducerea unor elemente noi sau a unor filtre și efecte.

În industria turismului, Realitatea Augmentată poate amplifica experiențele pe care le au clienții, punând informațiile de interes pentru ei într-o formă interactivă.

 

Robotica

 

Cu ani în urmă, ideea ca roboții să fie folosiți în turism, un domeniu la baza căruia se află interacțiunea directă cu clientul, părea un adevărat scenariu SF.

În prezent, lucrurile stau complet diferit. În Japonia, sunt hoteluri conduse integral de roboți inteligenți. În aeroporturi, roboții sunt deja folosiți în zona de securitate, pentru a detecta armele sau alte obiecte interzise în avion.

 

Inteligenta Artificiala

 

În turism, Inteligența Artificială este aplicată în chatboți, care au abilitatea de a le oferi clienților o gamă variată de răspunsuri și soluții la problemele lor. Și asta în cel mai scurt timp.

Desigur, interacțiunea cu un bot nu se compară cu cea pe care o ai cu o persoană reală. Însă, de cele mai multe ori, această metodă este mult mai rapidă și chiar te ajută să afli informațiile de care ai nevoie.

 

Cele mai bune aplicații de travel

Există mai multe aplicații de travel care îți pot ușura viața atunci când mergi în vacanță sau călătorești, așa că, înainte de a pleca la drum, asigură-te că ai instalat măcar o parte din cele de mai jos:

 

 • Skyscanner – disponibilă pe Android și iOS, aplicația te ajută să găsești cele mai bune variante de zbor, cazare sau închirieri de mașini, făcând comparații între opțiunile disponibile;
 • Kayak – disponibilă pe Android și iOS, Kayak este o aplicație-agregator, care îți găsește cele mai bune oferte de vacanță, prețuri promoționale la zboruri, pachete oferite de mai multe site-uri de turism;
 • Hopper – dacă obișnuiești să călătorești des, ai nevoie de Hopper, pentru că aplicația îți trimite notificări de îndată ce îți găsește o ofertă bună și îți spune când este cel mai bun moment pentru a cumpăra biletele;
 • Airbnb – o aplicație din ce în ce mai folosită, Airbnb este acel serviciu care te ajută să găsești cele mai friendly variante de cazare chiar în casele localnicilor;
 • Hotel Tonight – nu ai reușit să găsești cazarea potrivită? Ți-a întârziat avionul și mai trebuie să rămâi în oraș o noapte? Instalează Hotel Tonight și vei găsi imediat hoteluri care au camere disponibile la prețuri foarte bune.
 • Uber – probabil deja folosești Uber, un serviciu care funcționează în mai toate marile orașe ale lumii și care te ajută să te deplasezi rapid dintr-un loc în altul;
 • Google Maps – o aplicație pe care sigur o ai deja instalată, Google Maps îți afișează harta locului în care te afli și te ajută să ajungi unde ai nevoie;
 • Citymapper – disponibilă pe Android și iOS, Citymapper este o aplicație must-have dacă plănuiești să folosești transportul în comun odată ce ajungi la destinație;
 • Packpoint – organizarea bagajelor nu a fost niciodată mai simplă, pentru că Packpoint verifică prognoza meteo pentru destinația ta și îți face propuneri în funcție de programul tău pentru fiecare zi;
 • XE Currency – lucrurile sunt mai simple când călătorești în zona euro, dar situația se complică atunci când trebuie să convertești alte monede, pentru că pare că trebuie să faci un milion de calcule. Din fericire, XE Currency te scapă rapid de această problemă.
 • TripAdvisor – este una dintre cele mai complexe aplicații de travel, unde vei găsi informații, imagini autentice și sfaturi utile de vacanță de la alți călători, dar și ghiduri de călătorie realizate de profesioniști;
 • Yelp – aplicația pe care trebuie să o ai neapărat dacă ești un foodie care călătorește mult, Yelp te ajută să identifici cele mai bune restaurante, baruri sau puburi din oraș;
 • Google Translate – ori de câte ori te lovești de o barieră lingvistică în țara în care călătorești, pornești Google Translate și el se va ocupa de toate traducerile pentru tine.

Aplicatia mobila de harti, pentru configurarea traseului, in calatorii - Bucharest Tech Week

Gadgeturi must-have în orice vacanță

Pe lângă haine, produse de îngrijire și documente de călătorie, sunt câteva gadgeturi care te vor ajuta, cu siguranță, atunci când ești în vacanță sau trebuie să călătorești mult.

 • Smartphone-ul – este primul pe listă, pentru că poți controla multe dintre aspectele ce țin de planificarea vacanței tale cu ajutorul lui;
 • Bateria externă – alege un powerbank cu o capacitate mare (minimum 10 000 mAh), care să te ajute să îți încarci dispozitivele (fie că e vorba de telefon, tabletă sau cameră foto) de mai multe ori, ca să nu mai cauți o sursă de curent dacă ești în mijlocul naturii sau dacă ți-ai făcut un program de explorat orașul și nu vrei să te abați de la el;
 • Căștile – în avion, când nu ai prea multe opțiuni de activitate, îți vor fi extrem de utile pentru a asculta muzică, pentru a viziona un film sau pentru a asculta un audiobook;
 • Smartwatch – poți face o mulțime de lucruri cu ajutorul unui smartwatch (inclusiv să folosești multe dintre aplicațiile mai sus menționate), așa că n-ar strica să ai acest accesoriu în vacanță. În plus, cu ajutorul lui vei gestiona rapid apelurile sau notificările primite (fără să mai stai să scoți telefonul din buzunar/geantă) și vei putea folosi GPS-ul pentru a te orienta cu ușurință în spațiu;
 • Camera foto – pentru că, evident, vrei să faci cele mai tari instantanee de vacanță;
 • Camera foto instant – polaroidele sunt din nou în tendințe, așa că, dacă ești pasionat de fotografie și vrei să ai imaginile și în format fizic, o cameră foto instant este exact ce îți trebuie;
 • Drona – dacă vrei să duci fotografiile și filmările de vacanță la un alt nivel, o dronă te va ajuta să surprinzi toate detaliile și peisajele din locurile în care călătorești.

 

Așadar, tehnologia a transformat total modul în care călătorim și ne bucurăm de vacanțe. Aplicații de travel, gadgeturi noi, inovații: tehnologia are moduri extraordinare de utilizare in turism pentru a ne oferi de fiecare dată experiențe extraordinare. Iar acesta este numai începutul.

Dacă vrei să interacționezi direct cu aceste tehnologii (roboți, drone) și multe dispozitive recent lansate (imprimante 3D, sisteme de Smart Home & Smart City, mașini electrice & hybrid), poți participa la Bucharest Technology Week, un eveniment dedicat celor mai inovatoare tehnologii și produse tehnologice disponibile în România și nu numai.

 

Sursa foto: Shutterstock

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08