Cum a schimbat tehnologia modul în care ne bucurăm acum de muzică

  • By Tech Week
  • Mar. 29, 2019
Dispozitive moderne de ascultat muzica, Bucharest Tech Week

În zilele noastre, aproape toată lumea merge pe stradă ascultând la căști cele mai recente piese ale artiștilor preferați sau un podcast interesant.

Dar nu a fost mereu așa. În Preistorie, muzica înseamna doar niște ciocniri între pietre, lemne sau alte obiecte pe care le aveau la îndemână de oamenii de-atunci. În Antichitate, popoarele lumii au început să conștientizeze ideea de sunet și au apărut primele instrumente muzicale, iar în Evul Mediu s-au pus bazele unor curente muzicale (pe-atunci, muzica era predominant religioasă).

Între timp, tehnologia și apariția unor noi dispozitive a schimbat complet regulile jocului în peisajul muzical. Care au fost acestea și cum au transformat modul în care ne bucurăm acum de muzică?

 

De la viniluri și căști la primul walkman

Numele lui Thomas Edison este legat de apariția vinilurilor, pentru că acesta, în 1877, când a inventat fonograful, practic primul aparat de înregistrare și reproducere a sunetului, a creat și o formă rudimentară a vinilurilor pe care le știm astăzi. Ulterior, în 1886, Emile Berliner a lansat pe piață o altă invenție interesantă, gramofonul, un dispozitiv mai performant decât cel al lui Edison, care putea reproduce sunetele înregistrate pe vinil, adică un disc subțire care, pentru cea mai mare parte a secolului al XX-lea, a reprezentat principalul mediu de stocare pentru sunetele și muzica epocii.

Au urmat căștile, în 1910, când acestea au fost inventate de Nathaniel Baldwin cu scopul de a amplifica semnalul de la telefoane. La momentul respectiv, nimeni nu și-a putut imagina evoluția lor. Erau foarte mari și nu puteau fi utilizate în mișcare.

În 1979 a fost creat și primul walkman (Sony a fost compania din spatele acestui gadget) și a apărut ideea de portabilitate a muzicii, mai ales că tot în aceeași perioadă apăruseră și casetele. Dispozitivul s-a bucurat de o publicitate impresionantă, principalul mesaj transmis fiind acela că cei care ascultă muzică în mișcare își vor îmbunătăți calitatea vieții și se vor simți mai bine. Tot atunci au apărut și noi modele de căști, cu un design practic, ușor de purtat.

 

Fenomenul CD

O altă invenție-cheie în istoria muzicii a fost apariția CD-urilor, la începutul anilor ‘80. Marele avantaj al acestora a fost capacitatea foarte mare de stocare (până la 80 de minute de muzică), un aspect incredibil pentru vremurile respective. Oamenii erau fascinați de ceea ce puteau face niște discuri mici, subțiri și strălucitoare, care apăruseră peste noapte și devansaseră vinilurile.

Artiștii au început să își pună muzica pe CD-uri, iar vânzările acestora au devenit un instrument de măsurare a succesului în industrie.

Nu în ultimul rând, apariția lor a transformat și designul walkman-urilor, care au devenit rotunde, la fel ca CD-urile. Din acel moment, a devenit mult mai ușor pentru oameni să asculte piesele preferate peste tot. CD-urile au dominat piața multă vreme. Abia în urmă cu 10-15 ani au intrat pe o pantă descendentă, pierzând terenul în fața altor dispozitive de stocare (de exemplu, stick-urile de memorie).

 

Revoluția mp3 playerelor și a iPod-urilor

În anii ‘80, primii pași către portabilitatea muzicii erau deja conturați, însă oamenii și-au dorit mai mult de la această poveste și au continuat să inoveze. După walkman-uri, următorul dispozitiv care a schimbat modul în care se asculta muzică a fost mp3 playerul, concept creat de britanicul Kane Kramer, un gadget dotat cu memorie proprie, care se încărca ușor și putea reda muzică ore în șir. Avantajul mp3 playerelor era că puteau stoca date (melodii) fără să mai fie nevoie de casete ori CD-uri. În plus, erau mult mai mici decât walkman-urile, ușor de transportat și de folosit. În 2001, Apple a lansat deja celebrul iPod, un dispozitiv inspirat de invenția lui Kramer.

Evolutia serviciilor de streaming muzical

 

YouTube-ul și serviciile de streaming muzical

Evoluția internetului a dus lucrurile și mai departe, iar în 2005 s-a produs o nouă revoluție în industrie: apariția YouTube-ului, un serviciu de video-sharing pus la punct de trei foști angajați ai companiei PayPal. Peisajul muzical a fost din nou reconfigurat, mulți artiști și-au creat canale de YouTube și și-au mutat conținutul acolo. Succesul era acum măsurat de numărul de vizualizări al clipurilor, ceea ce a dus la o scădere dramatică a vânzărilor de CD-uri.

În scurt timp, au apărut și ideea de streaming muzical și de music on-demand. Precursorul acestor servicii a fost Napster, o platformă prin intermediul căreia oamenii distribuiau piese în format mp3, care ajungeau la un număr foarte mare de utilizatori. Tehnologia s-a bucurat de un succes uriaș, ajungând la peste 80 de milioane de utilizatori.

Apple a simțit însă această nouă direcție a industriei muzicale, și, încă din 2001, a lucrat la dezvoltarea serviciului iTunes, prin care distribuia conținut audio (melodii, podcasturi, audiobookuri) în schimbul unui abonament.

În prezent, avem nenumărate opțiuni de servicii și aplicații de muzică la care avem acces în schimbul unor sume modice: Spotify, Apple Music, TIDAL, SoundCloud, Deezer, Google Play Music, Amazon Music etc.

Și totul a devenit mult mai interactiv și intuitiv: aplicațiile ne recomandă cântece noi în funcție de muzica pe care o ascultăm, ne putem crea playlist-uri cu piesele preferate, avem topuri de noutăți muzicale în fiecare săptămână, găsim cu ușurință albumele cu soundtrack-urile filmelor și serialelor favorite, iar lista de avantaje nu se oprește aici.

Cu Shazam aflăm imediat numele unei piese care se aude în jurul nostru și care ne place mult. Cu ajutorul funcțiilor de Live de pe Facebook și Instagram transmitem în direct cele mai tari momente de la concertele și festivalurile la care mergem, practic aducem offline-ul în online în felul acesta. Iar marii artiști se folosesc de tehnologie (proiecții, holograme, jocuri de lumini) pentru a pune în scenă show-uri grandioase, care sunt acum mai mult decât un simplu concert. Sunt spectacole în toată regula, cu o poveste în spate, un mesaj pentru public. Pe scurt, acum ne putem bucura de muzică mai mult ca niciodată și totul se transformă într-o experiență de neuitat!

În concluzie, tehnologia a schimbat radical regulile jocului în industria muzicală, aducând schimbări atât pentru artiștii și producătorii de conținut, cât și pentru fanii acestora, ascultătorii care investesc timp și bani pentru a se bucura de muzică, de conținutul audio preferat.

Tu ce aplicații muzicale folosești acum și care crezi că este cel mai mare beneficiu al lor?

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08