5 trenduri în tehnologie care dovedesc că viitorul e smart și (Robo)fun

  • By Tech Week
  • May. 07, 2019

Cum ar fi dacă mașina ta s-ar conduce singură și ar ști să selecteze automat traseul după comanda ta vocală, comunicând cu semafoarele și sistemele de infrastructură? Cum ar fi dacă medicii ar putea opera pacienți de la sute sau chiar mii de kilometri distanță? Cum ar fi dacă propriul aparat de cafea ar anunța singur producătorul de eventuale probleme pe care le-ar putea întâmpina? Chiar dacă în prezent acestea par doar scenarii de film, evoluția își va face simțită prezența în curând deoarece mari companii din domeniul tehnologiei lucrează intens pentru a face posibile schimbările.

Tehnologia evoluează într-un ritm alert, iar despre ce ne rezervă viitorul nu mai avem nicio îndoială că vom fi martorii unor schimbări fantastice. Datorită unor concepte precum Internet of Things (IoT) și Inteligență artificială multe aspecte ale vieții se vor schimba radical în viitorul apropiat. IoT este un concept în care toate elementele societății, de la mediul înconjurător la fiecare individ în parte, vor putea fi catalogați și organizați de sisteme controlate de computere. Inteligența artificială ne va simplifica viața, înlocuind oamenii în tot mai multe domenii. Oamenii vor face tot mai puțină muncă fizică și vor lucra mai creativ. Asistenții personali de tip Google Assistant, Amazon Alexa, Samsung Bixby sau Apple Siri vor răspunde la o multitudine de întrebări, vor putea face în locul nustru cumpărături online și rezervări la restaurante sau hoteluri.

Curios să afli ce lucruri uimitoare ne rezervă viitorul din domeniul tehnologiei? Iată 5 trenduri care ne arată un lucru clar, că viitorul e smart și (Robo)fun:

 

  1. Computerul cuantic

Spre deosebire de calculul clasic, în care biţii unui calculator există sub o formă binară („1/0″, „da/nu” sau „adevărat/fals”), qubiţii pe care îi utilizează computerul cuantic se pot afla într-o superpoziţie de stări cuantice. Companii precum Microsoft, IBM și Google, dar şi unele agenţii guvernamentale, au încercat să dezvolte computere cuantice care folosesc mecanica cuantică pentru a prelucra datele de calcul. D-Wave 2X, un calculator controversat pe care l-a achiziționat Google în anul 2013, utilizează fizica cuantică pentru a rezolva algoritmi de calcul mult mai rapid decât calculatoarele clasice. Se crede că aceste computere cuantice vor conduce la dezvoltarea inteligenței artificiale.

 

  1. Roboții asistenți

Temerile că roboţii vor lua locul de muncă al oamenilor în viitor nu sunt pe deplin întemeiate, în contextul în care tot mai mulţi angajatori intenţionează să se dezvolte și să crească numărul de angajaţi, chiar dacă își doresc să automatizeze procesele de lucru. În industria prelucrătoare şi în producţie, unde roboţii industriali îndeplinesc sarcini de rutină, companiile vor să angajeze oameni în roluri de decizie, care necesită abilităţi cum ar fi comunicarea, conducerea, negocierea şi adaptabilitatea. Potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică, peste 3 milioane de roboţi industriali vor fi utilizaţi în fabrici din întreaga lume până în 2020.

 

  1. Lentile de contact și ochelari inteligenți

O tehnologie care vrea să înlocuiască smartphone-urile în viitor sunt lentilele de contact inteligente, menite să ofere ochiului uman o altfel de capacitate de a vedea. Prototipul noilor lentile de contact de la Innovega este compus din două părți: lentile de contact și ochelari. Lentilele de contact oferă ochiului capacitatea de focalizare pentru a vedea la distanță foarte mare și în apropiere, mult mai bine decât în mod normal. Cu ochelarii inteligenți, care vor avea încorporați micro-proiectoare și panouri de dimensiuni extrem de mici care pot rula aplicații, vei avea tot ce îți oferă smartphone-ul, însă la câțiva centimetri în fața ochilor.

 

  1. Roboții curier

În domeniul serviciilor de curierat, se pare că roboții și dronele reprezintă viitorul. În faza de testare se află în prezent dispozitive pe 4 roți și gadgeturi zburătoare. Binecunoscuta companie americană de livrări FedEx experimentează un roboțel care livrează comenzile în aceeași zi. Robotul curier de deplasează cu 16 km pe oră, poate urca scările și duce o încărcătură de 50kg.

 

  1. Mașina care se conduce singură

În viitorul apropiat, mașina care se conduce singură te va duce exact acolo unde dorești, doar prin comandă vocală. Google în colaborare cu Toyota au primit prima licență a unui automobil care se conduce singur. Automobilul folosește camere video, senzori radar și raze laser pentru a se orienta în trafic. Inginerii de la Google au testat mașina pe șoselele din California, traversând inclusiv podul Golden Gate din San Francisco. De asemenea, cei de la compania Tesla au realizat prima maşină care se conduce singură şi care este 100% electrică.

Aceste gadgeturi sunt menite să ne ușureze viața. Însă, avantajele unei lumi Inteligente sunt mult mai mari: reducerea consumului de resurse naturale şi energie, scăderea poluării, creşterea eficienţei sistemelor de transport sau a sistemelor de producţie.

 

Dacă ești interesat de tot ceea ce înseamnă tehnologie, dacă vrei să vezi cu ochii tăi schimbările din viitor, te așteptăm la Bucharest Tech Week 2019, în perioada 24-26 mai. La standul Robofun, echipa noastră te așteaptă cu un RoboBar complet automatizat care te va surprinde cu un delicios (Robo)Cocktail. Pentru că puterea imprimantelor 3D nu mai se află doar la îndemâna experților, ci și a persoanelor care vor să experimenteze noile tehnologii, te așteptăm să cunoști cea mai nouă tehnologie de printare 3D. De asemenea, doar în cadrul evenimentului Bucharest Tech Week vizitatorii vor putea achizițona un Kit educațional la un preț special, care va conține piesele și instrucțiunile pentru crearea a minim 7 proiecte cu Arduino.

Read next

Placeholder

More Efficient Trainings for Air Traffic Control P...

Tech Week

20 June 2019, 12:55
Placeholder

The Future of Instant Messaging for Organizations ...

Tech Week

18 June 2019, 07:36
Placeholder

Practical Applications for Automatic License Plate...

Tech Week

18 June 2019, 07:35
Placeholder

Microsoft a fost prezent din nou la Bucharest Tech...

Tech Week

29 May 2019, 13:51
Placeholder

Liability of Robots & Algorithms Special Obli...

Tech Week

26 May 2019, 08:52
Placeholder

How Do We Defend Smart Buildings from Hackers?

Tech Week

22 May 2019, 16:08